Підсумки виступів спортсменів з порушеннями слуху Київського регіонального центру «Інваспорт» на лижних трасах

Підсумки виступів спортсменів з порушеннями слуху Київського регіонального центру «Інваспорт» на лижних трасах

Підсумки реабілітаційно-спортивного збору в Карпатах для спортсменів Київської регіонального центру «Інваспорт»
Лижники Київського регіонального центру «Інваспорт» на обласних змаганнях

 Підсумки виступів спортсменів з порушеннями слуху

Київського регіонального центру «Інваспорт»

на лижних трасах

 

З 17 лютого по 21 лютого 2018 року на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України, який розташовано в с. Яворів Турківського району Львівської області відбувся чемпіонат України з лижних перегонів серед спортсменів з порушеннями слуху. Всього в чемпіонаті взяли участь 21 спортсмен з Київщини, Сумщини, Тернопільщини, Львівщини, Чернігівщини і м. Києва. Найбільшу кількість учасників виставили команди з Київської і Сумської областей – по 6 спортсменів кожна.

Згідно Регламенту чемпіонату України учасники мали змагатися у трьох вікових групах: серед дорослих (чоловіки і жінки), юніорів (хлопці і дівчата) та юнаків (хлопці і дівчата). Під час засідання мандатної комісії чемпіонату виявилося, що наш юніор Кривонос Олександр з м. Біла Церква, у зв’язку з відсутністю юніорів з інших регіонів України, змушений буде змагатися сам з собою, що втрачало саму суть змагань і призводило до зняття з програми змагань спортсменів другої вікової групи – юніорів. Туристів на змагання ми не возимо, тож представнику і тренеру команди довелося оперативно піти на зміни щодо умов участі нашого юніора і заявити його для участі на чемпіонаті серед дорослих спортсменів. Звісно, були побоювання за Олександра, адже лижні траси для змагань серед дорослих спортсменів були досить складними з крутими і затяжними підйомами, що могло негативно позначитися на результатах виступів нашого юніора. Забігаючи наперед, зазначимо, що такий крок себе виправдав, адже Олександр отримав досвід змагань серед дорослих і впевнено показував час не гірше ІІ дорослого розряду, здобув залікові очки для нашої області, що для юніора є досить добрим результатом у змаганнях серед дорослих.

Результати спортсменів регіонального центру першого дня змагань нас трішки розчарували. В гонці на 10 км класичним стилем серед чоловіків ЗМСУ Мандзюк Павло (м. Біла Церква), який лише відновлювався після простудного захворювання, посів 4 місце і від бронзової медалі його відділяли зайві 5 секунд на фініші. Давидюк Сергій (тренер МСУМК Пишняк Іван Архипович) посів 8 місце, а Кривонос Олександр з м. Біла Церква (тренер ЗТУ Бекетова Галина Федорівна) – 9 місце. Серед жінок на дистанції 5 км класичним стилем Синєзуб Анастасія і Довгошея Діана посіли 5 і 6 місце відповідно. Серед юнаків в гонці на 3 км класичним стилем наш наймолодший учасник чемпіонату Білярський Нікіта (Києво-Святошинський район, тренер Пишняк Іван Архипович) посів 5 місце.

Програма другого дня чемпіонату включала в себе пролог, півфінали і фінали на спринтерській дистанції 1200 м вільним стилем серед дорослих та на дистанції 500 м серед юнаків і дівчат. Давидюк Сергій за підсумками прологу посів 9 місце. Кривонос Олександр за підсумками прологу пробився до півфіналу, де й завершив свій виступ на 8 місці. Мандзюк Павло впевнено пройшов пролог, півфінал і згодом у фіналі спринтерської гонки серед дорослих завоював срібну медаль, яка могла б бути й золотою, адже доля золотої і срібної медалі була вирішена суддями після тривалого обговорення через відсутність належної фіксації фотофінішу. Синєзуб Анастасія і Довгошея Діана на спринтерській дистанції посіли 5 та 6 місце відповідно. Серед юнаків Білярський Нікіта у спринті посів 5 місце.

В заключний день змагань, 21 лютого, програмою чемпіонату передбачалися масс-старти на 15 км вільним стилем для чоловіків, на 5 км вільним стилем для жінок; на 5 км вільним стилем для юнаків. Результати заключного дня змагань були ідентичні попереднім.

Мандзюк Павло у масс-старті на 15 км вільним стилем серед дорослих здобув свою другу срібну медаль на чемпіонаті, Кривонос Олександр посів 8 місце, а Давидюк Сергій – 9 місце. Серед жінок на дистанції 5 км вільним стилем Синєзуб Анастасія і Довгошея Діана посіли 5 і 6 місце відповідно.

Серед юнаків Білярський Нікіта у гонці на 5 км вільним стилем посів 5 місце. Варто зазначити, що 11-річний Нікіта змагався з більш старшими за себе суперниками, яким вже виповнилося 13-15 років, тому його результати виступів на чемпіонаті у поєднанні з виконанням спочатку ІІ юнацького, а в заключний день змагань І юнацького розряду, є досить гідними і вселяють надію на гарну перспективу нашого юного спортсмена.

Нагадаємо, що це були другі за ліком всеукраїнські змагання серед спортсменів з порушеннями слуху в цьому році і за підсумками зимового сезону лижники регіонального центру «Інваспорт» на Кубку і чемпіонаті України серед спортсменів з порушеннями слуху в цілому завоювали 1 золоту, 9 срібних, 1 бронзову медалі, здобули значну кількість залікових очок за 1-8 місця на змаганнях, які враховуються в рейтингу видів спорту серед осіб з інвалідністю, ЗМСУ Мандзюк Павло зміцнив свої позиції в збірній команді України, юніор Кривонос Олександр виконав І дорослий розряд на Кубку України і гідно виступив у змаганнях серед дорослих на складних трасах чемпіонату України, кілька спортсменів покращили свої результати і вперше виконали або повторно підтвердили ІІ дорослий розряд, а один юний спортсмен став дебютантом такого високого рівня змагань серед юнаків і виконав І юнацький розряд. До позитивних результатів сезону слід також віднести проведення в середині лютого п.р. обласних змагань з лижних перегонів серед спортсменів з порушеннями слуху, за наслідками яких було відібрано двох юних спортсменів з метою їх підготовки до всеукраїнських змагань наступного сезону. За такі результати зимового сезону 2017-2018 р.р. ми повинні подякувати нашим тренерам Бекетовій Галині Федорівні з м. Біла Церква та Пишняку Івану Архиповичу з м. Бровари. В той же час за підсумками участі в змаганнях слід звернути увагу на необхідність кращого забезпечення екіпіруванням та інвентарем наших лижників (рукавиці, окуляри, костюми, темляки (лямки) для лижних палиць, компоненти для змазки лиж, черевики і лижі для класичного і ковзанярського ходу), але все це потребує відповідного цільового фінансування для їх придбання, а воно на даний час обмежене, що ставить під сумнів успішні старти наших спортсменів у наступному сезоні, бо як не крути, але без відповідного екіпірування і підготовки лиж далеко і швидко не побіжиш.

Офіційний змагальний зимовий сезон для наших лижників завершено і ми вітаємо спортсменів та їх тренерів з успішними виступами на Кубку та чемпіонаті України і бажаємо плідної підготовки до наступного зимового сезону, в якому відбудуться чергові всеукраїнські змагання і найголовніші старти для провідних спортсменів – зимові Дефлімпійські ігри.

Інформація регіонального центру «Інваспорт»

Підсумки реабілітаційно-спортивного збору в Карпатах для спортсменів Київської регіонального центру «Інваспорт»
Лижники Київського регіонального центру «Інваспорт» на обласних змаганнях